kuinka kirjoittaa blogitekstia

Kuinka kirjoittaa blogitekstiä? – vakuuta yleisö ja hakukoneet

Suurin syy, miksi jokainen yritys tarvitsee blogin, on näkyvyyden lisääminen. Aktiivinen ja informatiivinen blogi houkuttelee myös uusia asiakkaita tutustumaan brändiisi ja tarjoamiisi tuotteisiin tai palveluihin. Tässä artikkelissa käymme läpi, kuinka kirjoittaa blogitekstiä niin, että se löytää tiensä mahdollisimman monen lukijan silmien eteen, ja hyödyttää siten liiketoimintaasi.

Miksi yrityksesi tarvitsee blogin?

Yrityksesi kannattaa harkita blogin perustamista, sillä mitä enemmän blogisisältöä luot, sitä enemmän sinulla on mahdollisuuksia näkyä hakukoneissa, ja ohjata orgaanista (ilmaista) liikennettä verkkosivustollesi. 

Kiinnostavia blogipostauksia tuottava yritys parantaa mahdollisuuksiaan saada lisää kävijöitä sivuilleen. Luomalla tuoreita ja hyvin kirjoitettuja artikkeleita, jotka sisältävät aiheeseen liittyviä avainsanoja, kuvia ja videoita, pidät kohderyhmäsi sekä hakukoneiden kiinnostuksen yllä.

Blogissa pääset opastamaan yleisöllesi muun muassa, mitä lisäarvoa tuotteesi ja palvelusi tarjoavat heille. Voit esimerkiksi kirjoittaa blogiin:

  • parhaimmat asiakas-caset 
  • alan kuumimmat trendit
  • tarkempaa tietoa ja hyötyjä tuotteista ja palveluistasi 
  • helppoja oppaita palveluiden tai tuotteiden käyttöön

Lisää vinkkejä sisällön ideoimiseen löydät artikkelistamme 👉 Sisältömarkkinointi – PK-yrityksen keino erottautua. 

Mitä enemmän yrityksesi tuottaa hyvää sisältöä, sitä enemmän se nähdään alan asiantuntijana. Tämä ei ainoastaan paranna uskottavuuttasi kohderyhmäsi silmissä, vaan saat siitä myös itse inspiraatiota uusiin julkaisuihin.

Blogin kautta eloa sosiaaliseen mediaan

Bloggaaminen on kannattava tapa luoda läsnäoloa myös sosiaalisessa mediassa. Joka kerta kun kirjoitat kiinnostavaa blogitekstiä, luot sisältöä, jota ihmiset voivat helposti jakaa Facebookissa, LinkedInissä, Twitterissä ja muissa kanavissa. Sisältöäsi saatetaan jakaa juuri sille yleisölle, jota et itse ole edes ymmärtänyt tavoitella.

Blogin sisältö toimii houkuttimena myös sosiaalisessa mediassa. Sen sijaan, että yrittäisit poimia uusia sosiaalisen median sisältöideoita hatusta, voit yksinkertaisesti julkaista ja linkittää uusimmat ja asiaankuuluvat blogikirjoitukset.

Kuinka kirjoittaa blogitekstiä sekä yleisölle että hakukoneille?

Hakukoneoptimoitujen sekä käyttäjille että hakukoneille on taitolaji. Sääntö numero yksi on se tärkein: kirjoita aina ensisijaisesti kohderyhmääsi kiinnostavista aiheista ja näkökulmista. 

Sen lisäksi on hyvä ymmärtää, että artikkelia kirjoittaessa on kiinnitettävä huomiota muutamiin rakenteellisiin yksityiskohtiin sekä otettava käyttöön joukko SEO-sääntöjä artikkelia kirjoittaessasi.

Blogilla, jossa on laadukasta sisältöä, on paremmat mahdollisuudet sijoittua korkeammalle haussa kuin hyvin optimoidulla blogilla, jonka sisältö on huono. Se tarkoittaa, että jos haluat parantaa sijoitustasi hakutulossivulla, sinun tulisi hioa hieman kirjoitustaitojasi.

SEO-kirjoittajan muistilista

Mieti aihe ja tavoite

Ennen kuin lähdet kirjoittamaan, on hyvä pohtia, mitä kirjoituksella tavoittelet, onko aiheesta jo kirjoitettu, ja tarkastaa onko näkökulmasi juuri se, mikä lukijoita kiinnostaa.

  • Mitä erityisiä aiheita blogitekstissä kannattaa käsitellä?
  • Mikä on blogikirjoituksen tavoite (saada parempaa sijoitusta avainsanalle, saada lisää tilaajia, mainostaa tiettyä palvelua? jne.)
  • Miten uusi blogikirjoitus hyödyttää lukijoitasi?

Kun olet vastannut yllä oleviin kysymyksiin, on helpompi siirtyä kirjoitusvaiheeseen.

Hahmottele blogitekstisi otsikko

Hyvän ja mielenkiintoisen otsikon luominen on olennainen osa käyttäjäystävällisyyttä ja hyvää sijoitusta hakutulossivulla. Toiset bloggaajat hahmottelevat otsikon ensin ja luovat sitten blogin rakenteen. Toiset taas haluavat keksiä otsikon sitten vasta, kun on syntynyt hyvä käsitys siitä, mitä blogiteksti tulee tarkalleen kattamaan. Käytä sitä taktiikkaa, mikä on sinulle tehokkaampi.

Vinkit otsikointiin:

  • huomioi, että Google näyttää hakutuloksissa n. 50-62 merkkiä
  • otsikon tulisi sisältää avainsanasi luonnollisesti
  • otsikon tulee antaa tarkka kuvaus blogitekstissä olevasta sisällöstä.
  • otsikon pitäisi olla tarpeeksi kiehtova, jotta käyttäjät saadaan klikkaamaan, kun se näytetään hakukoneen tulossivuilla

Mieti blogitekstisi rakenne

Blogitekstin luominen kannattaa aloittaa luomalla kirjoitukselle selkeä rakenne. Tekstin jakaminen useisiin osiin voi tehdä kirjoittamisen aloittamisesta helpompaa.

Rakenna artikkeli näistä elementeistä:

  • johdanto (artikkelissa käsiteltävään aiheeseen)
  • teksti väliotsikoineen 
  • mahdollinen tiivistelmä tärkeimmistä ajatuksista
  • CTA (kehotus ostamaan/liittymään/saamaan lisätietoja)
  • lisää aiheeseen liittyviä kuvia, videoita tai infograafi

Hyödynnä otsikointia oikein

Kuinka kirjoittaa blogitekstiä, joka varmasti kiinnostaa lukijaa? Aiheen ja näkökulman lisäksi on tärkeää, että tekstisi on hyvin jäsennelty ja helppolukuinen. 

Blogitekstisi otsikot jäsentävät koko tekstin, joten hyödynnä väliotsikointeja hyvin. Luettavuuden lisäksi ne ovat tärkeitä myös SEO:n takia. Otsikoinnit auttavat Googlea ymmärtämään blogin tärkeimmät teemat, ja voivat auttaa näin sijoittumistasi hakutulossivulla.

Alaotsikoiden avulla ihmiset silmäilevät helpommin läpi artikkelisi koko annin, ja saavat käsityksen siitä, miten aihetta käsittelet. Varmista, että käytät myös avainsanojasi joissakin alaotsikoissa, mutta älä jokaisessa niistä, koska se tekee tekstistä monesti sekavaa.

Pidä kappaleet lyhyinä

Suuri osa lukijoista käy blogiasi läpi mobiililaitteella, joten lyhyet kappaleet ovat heille helppolukuisempia. Yleisesti suositellaankin käyttämään kappaleita, jotka sisältävät vain muutamia lauseita, ja hyödyntämään erilaisia muotoiluvaihtoehtoja, kuten lihavointia ja kursivointia, jotta tekstistä tulee vähemmän tylsää.

Sisäinen linkitys

Lisää sisäisiä linkkejä aina, kun kirjoitat uutta blogikirjoitusta, mutta vain silloin, kun se on tarkoituksenmukaista, ja lukija saa siitä aidosti lisäarvoa. Mitä enemmän blogikirjoituksia teet, sitä varmemmin löydät vanhoista aiheista linkitettävää uuteen kirjoitukseesi. 

Sisäinen linkitys on suositeltavaa myös SEO:n kannalta. 

  • Se voi auttaa hakukoneita löytämään uusia sivuja verkkosivustoltasi.
  • Se antaa hakukoneille vihjeen siitä, mistä sivulla on kyse.
  • Se on hyvä tapa antaa käyttäjille lisätietoa aiheesta.
  • Se on yksi tavoista, joilla voit pienentää poistumisprosenttia, ja pitää käyttäjät verkkosivustollasi pidemmän aikaa.

Avainsanojen käyttö ja blogin sanamäärä

Aihepiirin avainsanoihin kannattaa tutustua etukäteen, ja päättää mitä niistä käyttää itse kirjoituksessa. Hakukoneoptimoidusta blogikirjoituksesta tulisi löytyä vähintään yksi selkeä avainsana ja sen muunnelmia.

Avainsanoja tulisi kuitenkin käyttää mahdollisimman luonnollisesti, sillä hakukoneet sakottavat, mikäli on tunnistettavissa, että teksti on tungettu täyteen avainsanoja ilman luonnollista asiayhteyttä.

Avainsanaa kannattaa käyttää ainakin:

  • H1-otsikossa
  • joissakin väliotsikoissa
  • leipätekstissä alussa ja lopussa

Blogitekstin pituudella on väliä

Blogikirjoituksessa kannattaa olla vähintään 350 sanaa. Pidemmät blogitekstit nousevat yleensä helpommin ylös hakutulossivulla, mutta se ei tarkoita, että lyhyemmät blogikirjoitukset eivät voisi sijoittua hyvin. 

Tärkeintä on sisällön laatu, ei sanojen määrä. Kirjoita pitkä blogikirjoitus vain silloin, kun sinulla on asiasta tarpeeksi monipuolisesti kerrottavaa. Blogitekstillä, joka tarjoaa syvällisempää tietoa aiheesta, ja joka on jäsennelty hyvällä kuvituksella, täydennetty viittauksilla ja tarjoaa ylipäänsä hyödyllistä tietoa, on aina paremmat mahdollisuudet saada kiinnostuneita lukijoita, ja sitä kautta myös hakukoneiden kiinnostus.

Muista kuitenkin, että jos artikkelisi on liian pitkä ja vaikealukuinen, se saa lukijat nopeasti pettymään ja poistumaan sivustolta.

Älä hylkää vanhoja blogitekstejä 

Artikkelissa kävimme läpi, kuinka kirjoittaa blogitekstiä, ja miksi se on tärkeää liiketoiminnallesi. Lopussa on kuitenkin hyvä vielä tarkentaa, että aina blogitekstin ei tarvitse olla uunituore, juuri tänään alusta loppuun asti kirjoitettu tuotos.

Vanhoja blogitekstejä nimittäin saa ja kannattaa päivittää. Kirjoittamastasi aiheesta on voinut tulla uutta tai tarkempaa tietoa tai avainsanat vaativat uutta tutkimista ja editointia. Pienillä viilauksilla blogisi voi saada uusia lukijoita, ja hakukoneet tarttuvat siihen jälleen hanakammin. Päivitä ja seuraa tuloksia.

Artikkelin on julkaissut kotimainen Domain247-hostingpalvelu, josta löydät sopivan webhotellin itsellesi olet sitten harrastaja, bloggaaja tai yrittäjä. Palvelemme sinua 24/7. Kuulumme kotimaisen Moment Ventures -konsernin Yritys247-perheeseen, joka tarjoaa yrittäjien arkea helpottavia palveluita muun muassa rahoituksen ja perinnän parissa.