LiteSpeed

LiteSpeed parantaa palvelua – huomioi verkkosivujen käytettävyys

Miellyttävän käyttäjäkokemuksen luominen saa asiakkaat tai lukijasi viihtymään sivustollasi. Hyvä käytettävyys syntyy palvelun yksinkertaisesta designista, ja siitä, että palvelun ominaisuudet ja polut on mietitty käyttäjän näkökulmasta. Asiakkaasi verkkokäyttäytymisen ymmärtäminen antaa sinulle käsityksen siitä, mikä toimii ja mikä ei. Sivuston käyttäjäystävällisyyteen kuuluu myös hyvä suorituskyky. LiteSpeed-palvelinratkaisu auttaa sinua kohtaamaan enemmän kävijöitä, turvallisemmin ja sujuvammin.

Mitä kaikkea käyttäjäystävällisyys pitää sisällään?

Parhaimpia verkkosivujen suunnitteluun liittyviä ohjeita on se, että et laita käyttäjääsi miettimään liikaa. Tee käynnistä sivuillasi mahdollisimman vaivatonta, jotta vierailijat viihtyvät pidempään sekä tulevat uudestaan. Listasimme muutamia asioita, joita käytettävyyden suunnittelussa on hyvä miettiä.

Opastava otsikointi

Mitä vähemmän kikkailua, sitä parempi. Käytä otsikoinnissa yleisesti käytössä olevia termejä, joilla tietoja, tuotteita ja palveluita etsitään. Informatiivisuus on käyttäjän kannalta oleellista, ei se, kuinka uudella tavalla osaat palveluntarjoajana tuoda asioita esiin.

Intuitiivinen navigointi

Mieti tarkkaan, kuinka sivusi otsikointi, kategoriat ja eri osiot muodostavat polkuja, jotka ohjaavat kävijän parhaiten ostopolulla loppuun asti, ja kuinka tuet ostopäätöstä matkan varrella.

Ytimekäs sisältö

Pidä huoli, että tekstisisältö on hyvin jaoteltu, ja se tarjoilee ytimekkäästi kävijän tarvitseman tiedon. Vierailijan tulisi löytää etsimänsä vaivattomasti sivustoasi silmäillen. Tarinoille voi olla oma osionsa, esimerkiksi blogi.

Käytettävyyden tukeminen visuaalisin keinoin

Korosta kävijän kannalta oleellisia toimintoja tai opastuksia visuaalisin elementein. Valitse esimerkiksi tietyt värit edustamaan määriteltyjä toiminteita tai osioita. Tee valintoja, jotka toistuvat, jotta kokonaisuus ei tule sekavaksi. Tavoite on, että visuaalisuus tukee palvelusi kannalta olennaisia viestejä.

Vältä hämmentäviä ominaisuuksia tai toimintoja. Pohdi ja testaa:

 • näyttävätkö linkit ja painikkeet klikattavilta, kuten pitäisi?
 • toimiiko sivusto loogisesti?
 • onko täysin selvää, mistä tärkeä tieto löytyy?

Jos vastauksesi näihin kysymyksiin on ei, sivustosi kaipaa vielä hiomista.

Miksi käytettävyys on tärkeää?

Menestyneet verkkosivustot ovat aina asiakaslähtöisiä. Jos sivustosi auttaa asiakastasi ratkaisemaan ongelman tai tarpeen, he palkitsevat sinut ostamalla tuotteitasi.

Jokainen verkkosivusto tulisi suunnitella ratkaisemaan ongelmia tehokkaalla ja asiakaslähtöisellä tavalla. Mikäli vain lisäät toimintoja verkkosivuillesi ja sivustosi käytettävyys kärsii, menetät varmasti enemmän kuin hyödyt.

Verkossa on monia menestystarinoita, joissa verkkosivusto ei ole ollut alansa ensimmäinen, mutta sen menestys johtuu siitä, että se oli paras siinä, mitä se tekee. Esimerkiksi Facebook ei ollut ensimmäinen sosiaalinen verkosto, mutta se teki yhteydenpidosta ystävien kanssa helpompaa kuin muut. Google ei ollut ensimmäinen hakukone, mutta se tuotti parempia hakutuloksia.

Varo kuitenkin liioittelemasta palvelualttiuttasi käytettävyyden kustannuksella. Esitä ainakin nämä kysymykset itsellesi, kun haluat lisätä uuden ominaisuuden, painikkeen tai linkin verkkosivustollesi.

 • miksi tämä pitäisi lisätä?
 • millä tavalla asiakas tästä hyötyy?

Kysymykset ovat tärkeitä, sillä ominaisuuksien lisääminen kasvattaa sivujen monimutkaisuutta. Et halua ratkaista yhtä ongelmaa, mutta luoda samalla toista. Muista siis “yksinkertainen on parempi” -periaate.

Tiedon helppo löydettävyys on kävijöiden lempiominaisuuksia

Monet tutkimukset paljastavat, että käyttäjien mielestä yksi verkkosivuston tärkeimmistä tekijöistä on tiedon löytämisen helppous. Kun huomaat rakentaneesi vaikeasti navigoitavan sivuston, tuotat liian vaikeasti ymmärrettävää sisältöä tai suunnittelet toiminnallisuuden käytettävyydeltään liian hankalaksi, verkkosivuston on vaikea päästä tavoitteisiinsa.

Verkkosivuston suunnittelussa käyttäjäystävällisyys tarkoittaa sitä, että kävijöiden on helppo löytää tarvitsemansa tiedot nopeasti ja helposti, millä tahansa laitteella.

Jos esimerkiksi piilotat hintasi, hinnoitteluasi saatetaan epäillä. Mikäli taas piilotat yhteystietosi, näyttää siltä, ettet halua olla tavoitettavissa. Älä siis pakota vierailijoitasi etsimään tietoja, joita käyttäjät etsivät jatkuvasti.

Tiedon löydettävyyden lisäksi on monia tapoja parantaa käytettävyyttä. Seuraavaksi käymme läpi muutamat tärkeimmät käyttäjille suunnatun verkkosivuston ominaisuudet.

Näytä, että olet oikea taho ratkaisemaan asiakkaan tarpeet

Mitä käyttäjäystävällisempi verkkosivustosi on, sitä enemmän luottamusta herätät jokaisessa sivustoasi käyttävässä asiakkaassa. Jos saat heidät tuntemaan, että verkkosivustosi on suunniteltu erityisesti heitä ajatellen, asiakkaasi muistavat sen ja palaavat luoksesi aina, kun heillä on tarve, jonka voit ratkaista. Hyvä käyttäjäkokemus syntyy muun muassa alla olevista seikoista.

 1. Mobiiliyhteensopivuus
  Yhä suurempi osa netin käyttäjistä selailee sivustoja mobiililaitteilla, Mobiilioptimoitu verkkosivusto on nykyään välttämättömyys.
 2. Strategisesti suunniteltu sisältö
  Verkkosivustosi tulee esittää palveluiden, tuotteiden ja yrityksen tiedot asianmukaisissa osioissa, jotta vierailijat osaavat navigoida ketterästi sivustollasi, ja löytää nopeasti etsimänsä. Mikäli vierailijasi ei löydä etsimäänsä vaivattomasti, siirtyy hän jatkamaan etsintöjä jossain muualla. Ajattele sisältöäsi aina käyttäjien näkökulmasta.
 3. Mene suoraan asiaan
  Ensimmäisiä asioita, joita verkkosivultasi tulee selvitä:
 • kuka sinä olet?
 • mitä sinä teet?
 • kuinka voit auttaa kävijöitäsi?

Lähde siis liikkeelle oleellisimmista asioista, jotta vierailija ymmärtää onko sivustosi potentiaalinen juuri hänen tarvettaan ajatellen. Kun ensikohtaaminen on myönteinen, jatkaa hän helpommin tutkimaan, mitä vaihtoehtoja sinulla on hänelle tarjota, ja millä ehdoin.

 1. Nykyaikainen ilme
  Arvosteletko koskaan yritystä rakennuksen ulkopuolelta? Visuaalisuudellakin on väliä. Jos verkkosivustosi näyttää vanhentuneelta ja epäorganisoidulta, ajattelevat vierailijasi mitä luultavimmin samoin tuotteestasi tai palvelustasi.
 2. Verkkosivuston nopeus
  Hidas sivusto on yksi tärkeimmistä syistä, miksi vierailijat poistuvat verkkosivustolta. Hyvän käytettävyyden kannalta on tärkeää varmistaa, että verkkosivustosi latautuu nopeasti. Se vaikuttaa myös sijoituksesi hakukoneissa.

Sivuston nopeuteen voit vaikuttaa esimerkiksi sopivalla palvelinratkaisulla, seuraavaksi esittelemme niistä LiteSpeedin.

Mikä on LiteSpeed?

LiteSpeed on verkkopalvelin, jonka suorituskyky on moninkertainen verrattuna perinteisiin palvelinratkaisuihin, kuten Apache tai Nginx.

Kaikki, jotka harjoittavat liiketoimintaa verkossa tai omaavat kotisivut, ovat tekemisissä palvelimien kanssa. Palvelin varmistaa, että laitteet sekä sivustot saavat yhteyden toisiinsa, ja että sivusto jaksaa palvella sujuvasti useita vierailijoita kerralla.

LiteSpeed käyttää sivuston nopeuden parantamiseksi viimeisintä tekniikkaa (esim. HTTP/3). Tämä tarkoittaa, että myös resursseja kuluu huomattavasti vähemmän, jolloin on mahdollista palvella useampaa käyttäjää entistä tehokkaammin samanaikaisesti.

WordPress-optimoitu webhotelli sisältää LiteSpeedin

Domain247:n WordPress-webhotelli käyttää LiteSpeed-palvelinta, joten voit unohtaa muut WordPressin välimuistiratkaisut, sillä LiteSpeed on ylivertainen muihin lisäosiin nähden. Valitsemalla webhotellin, jossa on huomioitu sivuston nopeus ja sitä kautta parempi käyttökokemus, sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että sivustot ovat alhaalla kesken kuumimman kauppatunnin tai lukijaryntäyksen takia.

Koska LiteSpeed nopeuttaa WordPress-sivustoja, se luonnollisesti auttaa WordPressin sovelluksia, kuten WooCommercea toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.
LiteSpeedin ominaisuudet ovat omiaan vauhdittamaan myös Magenton, Joomlan ja monen muun sovelluksen toimintaa entistä käyttäjäystävällisemmäksi.

LiteSpeed-verkkopalvelin lisää suorituskykyä

Huono palvelin on verkossa tehtävälle liiketoiminnalle todellinen este, sillä se hidastaa verkkosivua monella tapaa, joten sivuston käyttäminen on epämukavaa. Pitkät latausajat heikentävät huomattavasti käyttäjän kokemusta sivustosta. Verkossa halutaan toimia ilman pitkää odotusta, joten on todennäköistä, että kävijä vaihtaa sivustolta toiselle nopeammin kuin huomaatkaan, mikäli palvelu ei pelaa odotetusti.

LiteSpeed on parhaimmillaan, kun palvellaan kiireisiä verkkosivustoja, jotka keräävät jopa tuhansia kävijöitä sekunnissa. Kaikki tämä tapahtuu pienemmillä laitteistoresursseilla, kuten muistilla tai prosessorilla.

Paremmat SEO-tulokset – enemmän kävijöitä

Hakukoneet pitävät nopeista sivustoista yhtä paljon kuin sivustosi vierailijat. Google ottaa huomioon useita eri tekijöitä arvioidessaan verkkosivustoja, mutta jotkut ominaisuuksista ovat arvokkaampia kuin toiset. Yksi todistetusti hakutuloksiin positiivisesti vaikuttavista tekijöistä on sivuston nopeus.

LiteSpeed näyttää siis parhaalta vaihtoehdolta tältäkin kannalta katsottuna. Nopein verkkopalvelinteknologia on paras tapa varmistaa optimoidut nopeudet ja paras mahdollinen suorituskyky eli ominaisuudet, jotka palvelevat sekä kävijöitä, kaupantekoa että hakukoneita.

Artikkelin on julkaissut kotimainen Domain247-hostingpalvelu, josta löydät sopivan webhotellin itsellesi, olet sitten harrastaja, bloggaaja tai yrittäjä. Palvelemme sinua 24/7. Kuulumme kotimaisen Moment Ventures -konsernin Yritys247-perheeseen, joka tarjoaa yrittäjien arkea helpottavia palveluita muun muassa rahoituksen ja perinnän parissa.