domainhaku

Domainhaku – valitse täydellinen verkkotunnus ja erotu

Oma verkkotunnus eli domain on välttämätön hankinta, kun haluat luoda uskottavan brändin tai harjoittaa menestyvää liiketoimintaa verkossa. Verkkotunnus ei ole välttämätön läsnäolon luomiseksi verkossa, mutta sen käyttäminen mahdollistaa online-identiteettisi ja tuottamasi sisällön paremman hallitsemisen. Oman domainin avulla viestit selkeämmin brändistäsi verkossa, ja jäät lukijoillesi tai asiakkaillesi helpommin mieleen. Domainhaku auttaa sinua kartoittamaan vapaat verkkotunnukset, ja tästä artikkelista saat lisäksi vinkit siihen, mitä domainin valinnassa tulisi ottaa huomioon.

Verkkotunnushaku ja domainin varaaminen

Domain on verkkosivustosi osoite, jonka ihmiset kirjoittavat selaimen URL-palkkiin vieraillakseen verkkosivustollasi, kuten esimerkiksi www.domain247.fi. Verkkotunnuksia on saatavana useilla eri päätteillä, muun muassa .fi, .org, .net, .com sekä paljon muita. Mikäli tähyät kansainvälisille markkinoille .com-päätteinen verkkotunnus kertoo kansainvälisyydestä, kun taas .fi viestii vahvasti suomalaisuutta.

Domain on ainutlaatuinen ja helposti muistettavissa

Kun kirjaudut kolmannen osapuolen verkkosivustoon, luodaksesi sivun tai hyödyntääksesi sosiaalisen median alustoja, sinulle annetaan yleensä aliverkkotunnus, joka näkyy isännöintisivun verkkotunnuksen yhteydessä. Toisin sanoen domainisi saattaa näyttää tältä: www.omaosoite.isäntäsivustonnimi.com tai www.isäntäsivunnimi.com/nimesi. Riippuu toki sivustosta, mutta nimi voi olla pitkä, raskas ja erittäin helposti unohdettava. Oman verkkotunnuksen avulla jäät helpommin mieleen, domainin ollessa yrityksesi tekemistä kuvaava ja lyhyen ytimekäs.

Domainhaku auttaa valinnassa – hae vapaita verkkotunnuksia

Domainhaun avulla tarkistat, onko haluamasi verkkotunnus saatavilla. Voit kirjoittaa hakukenttään haluamasi verkkotunnuksen ja klikkaamalla hae, saat heti näkyviin, onko kyseinen tunnus vapaana sekä tiedot sen hinnoittelua ja välitöntä rekisteröintiä varten.
Domain247-palvelussa verkkotunnus rekisteröidään aina sen todellisen käyttäjän nimiin. On siis tärkeää luovuttaa oikeat ja ajantasaiset tiedot verkkotunnusta rekisteröidessä. Tilausta tehdessäsi tarkistamme annetun y-tunnuksen tai henkilötunnuksen oikeellisuuden. Jotta yhteydenpito ja tuki on sujuvaa, on myös tärkeää, että verkkotunnuksella on ajantasaiset yhteystiedot rekisteröintihetken jälkeenkin. Voit pitää verkkotunnusten yhteystiedot ajan tasalla sinulle luotavan asiakastilin kautta.

4 syytä rekisteröidä oma domain

Vahva läsnäolo verkossa edesauttaa yrityksesi tai henkilökohtaisten tavoitteiden toteutumista. Yleensä ensimmäinen asia, jonka potentiaalinen asiakkaasi tekee etsiessään tuotetta tai palvelua, on verkkohaku. Kun verkkosivustosi on suhteellisen helppo löytää ja sen käyttökokemus on myönteinen, kasvatat huomattavasti myyntimahdollisuuksiasi.
Yksi tehokkaimmista ja kestävimmistä tavoista houkutella potentiaaliset asiakkaat luoksesi, on hyvin rakennettu ja ylläpidetty verkkosivusto. Tarkkaan harkittu domain mahdollistaa sinulle oikeat puitteet rakentaa mielikuvaa tuotteistasi ja palveluistasi. Listasimme alle 4 tärkeää syytä domainin hankintaan.

1. Verkkotunnus on samalla viesti, joka saattaa antaa sen tärkeän ensivaikutelman potentiaalisille asiakkaillesi. URL-osoitteesi on monesti ensimmäinen asia, jonka kävijät näkevät. Hyvä verkkotunnus antaa positiivisen ja luotettavan vaikutelman, kun taas epäilyttävän oloinen verkkotunnus saattaa jopa ohjata kävijöitä muualle.

2. Domain vaikuttaa myös hakukoneoptimointiin. Googlen arvioidessa sivustosi hyödyllisyyttä kävijälle, on kuitenkin otettava huomioon, että hakutuloksiin vaikuttavat laajasti myös muut seikat, kuin pelkkä verkkosivuston nimi. Mietittäessä hakukoneoptimointia kokonaisuutena, verkkotunnuksesi avainsanat voivat auttaa myös SEO-sijoitustasi.

3. Hyvä domain luo joustavuutta läsnäolollesi verkossa. Jos esimerkiksi päätät muuttaa hostingpalvelua tai muuttaa toiseen maahan verkkotunnuksesi pysyy aina kanssasi, jolloin voit jatkaa brändin rakentamista ilman, että sinun tarvitsee aloittaa alusta.

4. Verkkotunnus on aina brändäysmahdollisuus. Oikein valittu domain voi lisätä esimerkiksi tuotemerkkisi tunnettuutta, sen lähtiessä leviämään käyttäjien joukossa.
Mitä asioita sitten domainhakua selaillessa tulisi pohtia? Kerromme seuraavaksi vinkkejä sen toimivimman verkkotunnuksen valintaan.

Domainhaku – kuinka valita täydellinen verkkotunnus?

Domainin valintaa ei kannata tehdä hetken mielijohteesta, vaan valintaprosessiin kannattaa käyttää aikaa ja harkintaa. Alta löydät koostamamme muistilistan verkkotunnuksen valintaan liittyen, jota voit hyödyntää verkkotunnusta luodessasi.

Kokeile täällä onko haluamasi domain vapaana >>

Domainin valinta

Käytä mieluiten suosituimpia domain-päätteitä, kuten .com, .fi, org. ja .net. Syy on yksinkertainen: tunnetuimmilla päätteillä varustetut domainit ovat käyttäjille helpompia muistaa.

Lyhyt on parempi kuin pitkä. Pitkät verkkotunnukset aiheuttavat vain turhaa päänvaivaa käyttäjille, kun taas lyhyt ja kuvaava domain jättää heti pysyvämmän muistijäljen. Tavoite voi olla esimerkiksi 6-14 merkkiä.

Kävijöiden tulisi pystyä kirjoittamaan verkkotunnuksesi ongelmitta. Vältä esimerkiksi turhia tavuviivoja. Jos joudut aina avaamaan oikeinkirjoitusta, on domain liian monimutkainen. Suositeltavaa onkin testata nimeä ensin esimerkiksi ystävien tai kollegojen parissa.
Varmista myös, että verkkotunnuksesi on helppo lausua. Tämä helpottaa verkkotunnuksesi leviämistä niin ystävien kuin potentiaalisten asiakkaidenkin pariin.

Brändisi rakentamiseksi on ihanteellisinta, että esiinnyt samalla nimellä sekä verkkotunnuksessasi sekä sosiaalisessa mediassa. Tämä lisää tunnettuuttasi ja helpottaa kävijöiden, lukijoiden ja asiakkaiden työtä, kun he etsivät sinua verkosta. On siis hyvä tutustua, onko haaveilemasi nimi jo ahkerasti käytössä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, vaikka itse domain onkin vielä vapaana.

Ole yksilöllinen. Onko palveluissasi tai tuotteissasi jotain ainutlaatuista? Voisiko juuri se olla koko yrityksesi tai sivustosi juttu, verkkotunnusta myöten? Kun haluat erottua kilpailijoistasi, voit tehdä sen oivaltavan, mutta selkeän domainin avulla.

Pohdi, soveltuuko domain tarvittaessa myös sähköpostiosoitteesi loppuosaksi.
Hyvä domain ei myöskään loukkaa minkään tahon aiemmin rekisteröimää nimeä tai tavaramerkkiä.

Lue täältä, miten saat sähköpostin omalla domainilla >>

Luo domainista brändi

Tiedämme, että brändin rakentaminen on elintärkeää pitkän aikavälin menestykselle, mutta miten saat luotua itse verkkotunnuksesta brändin? Rakentaessasi brändiä täysin alusta, lähdet liikkeelle tyhjästä. Yksi vaihtoehto on, että itse brändin nimen ei välttämättä tarvitse tarkoittaa mitään. Esimerkiksi kansainvälisesti tunnettu Google ei sanana tarkoita mitään, eikä myöskään YouTube. Onnistuneita brändäyksen taustatekijöitä on, että valitsemasi nimi on:

 • ainutlaatuinen – kilpailijoillasi ei ole käytössä mitään vastaavaa
 • helppo muistaa – ei liian kikkaileva, ei monimutkaisia yhdistelmiä
 • lyhyt ja kiinnostava – ei jätä varaa väärinymmärryksille
 • helppo lausua ja kertoa eteenpäin

Tärkein tavoite on luoda verkkotunnuksesta tukeva perusta, jonka ympärille brändiä ajan myötä rakennetaan. Positiivinen ja tarttuva nimi lähtee elämään helpommin. Valintaa tehdessäsi, leikittele sanoilla tai sanamuunnoksilla, jotka jäävät heti mieleen.

Testaa domain ennen rekisteröintiä

Ennen valintaa kannattaa testata käytännössä, kuinka domain otetaan vastaan, ja miten se toimii viestinnässä. Kuten aiemmin totesimme, ihmisten on pystyttävä kirjoittamaan verkkotunnuksesi voidakseen käydä verkkosivustollasi, joten on tärkeää, että valitsemasi nimi on mieleenpainuva. Testaa esimerkiksi, kuinka valitsemasi domain toimii:

 • kun kerrot jollekulle uudesta sivustostasi ollessasi hälyisessä kahvilassa
 • kun pyydät ystävääsi kertomaan sivustostasi omalle tutulleen
 • kun jätät ääniviestin, jossa kerrot verkkosivustostasi
 • annat jollekulle sähköpostiosoitteesi (joka sisältää verkkotunnuksesi) puhelimitse

Jos huomaat yhdessäkään näistä tapauksista, että domainia ei osata kirjoittaa tai viestiminen siitä on vaikeaa, se voi tarkoittaa menetettyä kävijäliikennettä, kun otat domainin käyttöön.

Domainin hinta

Domainin rekisteröinnin hinta vaihtelee verkkotunnuspäätteen ja palveluntarjoajan mukaan. Domain247-palvelussa näet verkkotunnuksen lopullisen hinnan domainhaun ja tilauksen yhteydessä. Listasimme alle muutamia esimerkkejä yleisimpien verkkotunnusten rekisteröintihinnoista:

 • .fi 15 € /vuosi
 • .com 12 € /vuosi
 • .net 15 € /vuosi
 • .org 15 € /vuosi

Kun domainhaku on tehty, ja sopiva verkkotunnus on löytynyt, voit varata sen 1-5 vuodeksi kerrallaan. Domainin rekisteröinti tapahtuu heti maksun yhteydessä. Sinun ei tarvitse huolehtia itse verkkotunnuksen voimassaolon päättymisestä, sillä uusimme domainin puolestasi, heti kun siihen liittyvä lasku on maksettu. Muistutamme voimassaolon päättymisestä hyvissä ajoin, joten ehdit myös varautua uuteen kausilaskuun ajoissa.
Oletko valmis? Fiilistele ja tarkasta eri domainvaihtoehtojen saatavuus täällä.

Jäikö joku termi haastavaksi, lue lisää erilaisista digitaalisista termeistä >>

Artikkelin on julkaissut kotimainen Domain247-hostingpalvelu, josta löydät sopivan webhotellin itsellesi, olet sitten harrastaja, bloggaaja tai yrittäjä. Palvelemme sinua 24/7. Kuulumme kotimaisen Moment Ventures -konsernin Yritys247-perheeseen, joka tarjoaa yrittäjien arkea helpottavia palveluita muun muassa rahoituksen ja perinnän parissa.