mikä on domain

Mikä on domain, webhotelli tai IP-osoite? – digitermit tutuksi

Verkkosivustojen termiviidakko on täynnä tutun kuuloisia sanoja, joiden konkreettinen merkitys saattaa kuitenkin olla lukijalta kateissa. Verkkosivuja koskevan kokonaisuuden hahmottaminen helpottuu jo sillä, kun sinulle selviää, mikä on domain, webhotelli tai IP-osoite. Artikkelista saat lisäksi tiivistettynä vinkit koko verkkosivuprojektiin, aina domainin valinnasta verkkosivujen luomiseen sekä sisältömarkkinointiin asti.

Mikä on domain?

Domain eli verkkotunnus on verkkosivuston kotiosoite, jonka avulla sivustoa hakeva löytää perille. Verkkosivustot sijaitsevat aina jollakin palvelimella.

Jokaisella Internetin palvelimella on oma IP-osoite, joka taas vertauskuvallisesti vastaa kotiosoitteesi maantieteellisiä koordinaatteja. 

IP-osoite on numerosarja, joka on eroteltu pisteillä, kuten 83.143.219.43. Sen sijaan, että kävijöitä yritetään saada muistamaan palvelimen numerosarja, on helpompaa ilmoittaa verkkotunnus, kuten www.domain247.fi . Domain helpottaa siis merkittävästi verkkopalveluiden käyttämistä ja muistamista. 

Domainin avulla voit saada myös samanlaisen sähköpostipäätteen sekä muita palveluita. Pystyt rekisteröimään verkkotunnuksen itsellesi tai yrityksellesi. 

Esimerkiksi Domain247-palvelun kautta voit rekisteröidä yleisimmät verkkotunnukset, jotka päättyvät

 • .fi
 • .com
 • .net tai
 • .org

Kätevä domainhaku kertoo, onko haluamasi verkkotunnus vapaana, ja voit varata tunnuksen suoraan sivuiltamme. Verkkotunnuksen hinta näkyy heti, kun suoritat haun.

Voit myös siirtää olemassa olevan verkkotunnuksen suoraan Domain247-palveluun. 

Domainin varaaminen

Verkkotunnuksen voit varata aina välittäjän, kuten Domain247:n, kautta. Jokainen verkkotunnus koostuu omavalintaisesta alkuosasta (esimerkiksi yrityksen nimi), ja ennalta määrätystä päätteestä, kuten .fi tai .com. 

Päätteet antavat viitteitä esimerkiksi maantieteellisestä sijainnista (.fi osoittaa Suomeen) tai käyttötarkoituksesta (.com viittaa sanaan commercial). 

Valitsemasi verkkotunnus on se, millä markkinoit sivujesi sisältöä, joten domainin valinnassa kannattaa käyttää harkintaa, jotta se palvelee sinua tai yritystäsi hyvin, ja erottuu edukseen kilpailijoiden joukosta.

Lue lisää: Domainhaku – valitse täydellinen verkkotunnus ja erotu

Yhdenmukainen sähköpostiosoite verkkotunnuksen kanssa

Ammattimaisen yrityksen sähköpostiosoite on yhdenmukainen brändin kanssa. Sähköpostiosoitteen on siis hyvä sisältää sama verkkotunnus kuin verkkosivusi tai mahdollinen verkkokauppasi. 

Johdonmukaisella viestinnällä herätät asiakkaissa luottamusta ja lisäät uskottavuutta.

Domain247:n webhotelleihin kuuluu myös sähköposti. Voit melko vapaavalintaisesti valita tarvittavien sähköpostiosoitteiden muodon sekä sähköpostitilien määrän. 

Valitsemasi verkkotunnus tulee määrittämään sähköpostiosoitteesi loppuosan. Jos verkkotunnuksesi on esimerkiksi esimerkkifirma.fi, sähköpostiosoitteesi on tällöin muotoa etu.sukunimi@esimerkkifirma.fi tai vaikkapa info@esimerkkifirma.fi.

Lue lisää: Oikein valittu sähköpostiosoite vahvistaa brändiäsi

Näin käytät sähköpostia selaimella

Haluamasi sähköpostilaatikot tulisi määritellä webhotellin hallintapaneelissa. Domain247:llä se hoituu kätevästi cPanel-nimisen hallintapaneelin kautta. Hallintapaneelin kautta pystyt valitsemaan, kuinka paljon postilaatikko voi maksimissaan viedä levytilaa, ja mitkä ovat kirjautumistunnukset kyseiseen sähköpostilaatikkoon (sähköpostitiliin). 

Sähköpostia voit käyttää tarpeesi mukaan myös suoraan selaimen kautta eli pääset lukemaan sähköpostiasi mistä vain. Monesti osoite on muotoa webmail.esimerkkifirma.fi ja kirjautuminen tapahtuu aikaisemmin määrittelemilläsi tunnuksilla. 

Tarvitset kirjautumistunnuksia, kun sähköposti lisätään esimerkiksi tietokoneesi tai puhelimesi sähköpostiohjelmaan.

Mikä on webhotelli?

Kun olet hankkinut verkkotunnuksen, tulee se kytkeä palveluihin, jotta siitä olisi jotakin hyötyä. Tätä varten tarvitset siis webhotellin. Jos verkkotunnus on kuin kotiosoite, niin webhotelli on kuin tontti, joka löytyy annetusta osoitteesta.

Yleisesti itse webhotelli-termi pitää sisällään lähes kaikilla palveluntarjoajilla ainakin kotisivut ja sähköpostit, mutta webhotellin palveluvalikoima voi kattaa paljon muutakin, kuten erilaisia tietokantoja sekä varmuuskopiointipalveluita.

Domain247:n webhotelliin liittyviä palveluita ovat muun muassa:

 • 100% toimivuustakuu
 • Ilmainen SSL-salaus
 • Rajattomasti sähköpostilaatikoita
 • Rajattomasti tietokantoja (MySQL/PostgreSQL)
 • Rajattomasti lisä-, rinnakkais- ja alidomaineja
 • Huippunopea SSD-levyjärjestelmä
 • Päivittäinen varmuuskopiointi
 • Imunify360-suojaus
 • cPanel-hallintapaneeli
 • Automaattinen virustorjunta
 • Rajattomasti postituslistoja ja uudelleenohjauksia

Yksi tärkeimmistä kriteereistä webhotellia valittaessa, on kuitenkin levytila ja webhotellin käyttötarkoitus. 

Levytilaa kuluu itse sivuston sisällön lisäksi sähköposteihin, sillä jokainen saapunut ja lähetetty viesti tallennetaan webhotellin levylle talteen. Levytilan tarvetta saattaa olla aluksi vaikea arvioida, mutta sitä on onneksi helppo kasvattaa tilaamalla sitä lisää, jos tila joskus uhkaa loppua kesken.  

Webhotellipalvelun skaalautuvuus on tärkeää

Domain247 ei rajoita webhotellin ominaisuuksia kuten monet kilpailijat. Voit lisätä itsellesi rajattomasti

 • sähköpostitilejä
 • tietokantoja ja 
 • lisädomaineja

Mikäli tarpeesi muuttuvat, voit levytilan sekä suorituskyvyn osalta vaihtaa isompaan pakettiin tarpeen mukaan, milloin vain.

WordPress-webhotelli

Mikäli olet luonut, tai sinun on tarkoitus luoda verkkosivustosi WordPress-julkaisuohjelmalla, kannattaa webhotelliksi valita erityisesti WordPressiä varten optimoitu WordPress-webhotelli

Valitsemalla nimenomaan WordPressiä varten optimoidun webhotellin, varmistut siitä, että verkkosivustosi suorituskyky on parhaimmillaan, ja sivusto toimii nopeasti. 

Domain247:n WordPress-webhotelli hyödyntää LiteSpeed-palvelinta, jonka suorituskyky on moninkertainen verrattuna perinteisiin palvelinratkaisuihin. 

LiteSpeed käyttää nopeuden parantamiseksi viimeisintä tekniikkaa, jolloin myös resursseja kuluu entistä vähemmän. Tämä tarkoittaa, että sivustolla voi olla entistä enemmän käyttäjiä samanaikaisesti, ja jokaista vierailijaa voidaan palvella yhtä tehokkaasti hyvän käyttökokemuksen kera.

Lue lisää: WordPress-optimoitu webhotelli parantaa sivustosi suorituskykyä

Verkkosivut – tilaa helposti ja nopeasti tai luo itse

Kun olet tilannut verkkotunnuksen ja tarpeisiisi sopivan webhotellipaketin, on sinulla kaikki, mitä tarvitset kotisivujesi näkymiseen verkossa. 

Itse verkkosivut pystyt tarvittaessa luomaan itse tai mikäli haluat säästää aikaa ja vaivaa, voit tilata ne esimerkiksi Annin Kotisivukoneen kautta, jolloin huolehdit ainoastaan sivuston sisällön luomisesta.

Domain247 – Annin Kotisivukone

 • Toimitusaika max. 14 vrk
 • Hinta alkaen 150 €
 • Yrityksesi värimaailma sivuille
 • Toimita sisältö – sivut tehdään valmiiksi 
 • Päivitä jatkossa sivuja itse

Verkkosivujen suunnittelun tulisi aina lähteä siitä, että verkkosivustolle mietitään tavoitteet ja kohderyhmä sekä luodaan verkkosivujen sisältö tavoitteita tukemaan. Katso artikkelista, millaisia kotisivuja pienille yrityksille suositellaan.

Lue lisää: Pienyrittäjän kotisivu – millaiset kotisivut pienelle yritykselle?

Luo itse oma verkkosivusto

Kun päätät luoda itse oman nettisivustosi, voit asentaa palvelimelle sivujen sisällönhallintaan tarkoitetun julkaisuohjelmiston, kuten WordPressin. 

Domain247:ssä se onnistuu parilla klikkauksella. Julkaisuohjelmisto helpottaa sivuston luomista, ja se antaa sinulle vapauden luoda juuri omiin tarpeisiisi räätälöidyn sivuston.

Olemme tehneet WordPress-sivuston luonnista videon, jota seuraamalla pystyt tekemään ensimmäisen version sivustostasi, jopa tunnissa. Katso video tästä.

Kun olet saanut sivustosi valmiiksi, on aika julkaista verkkotunnuksen omaava sivustosi asiakkaiden nähtäväksi. 

Mitä verkkosivuprojekti maksaa?

Ennen mitä tahansa verkkosivuprojektia on hyvä tehdä kustannuslaskelma, jossa mahdolliset kustannukset voidaan laskea esimerkiksi seuraavien otsikoiden alle:

 • Sivuston hostingpalvelu
 • Verkkotunnus eli domain
 • Sivuston ulkoasu
 • Sisällön luomiseen liittyvät kustannukset
 • Mahdolliset lisäosat ja sovellukset

Lue lisää: Miten paljon WordPress-sivu maksaa?

Luo sisältöä – ratkaise asiakkaan ongelma

Kun verkkosivusi on valmis, tarvitset jatkossakin kiinnostavaa sisältöä, jotta kävijät vierailevat sivustollasi yhä uudestaan. 

Sisältömarkkinointi on suosittu markkinointitapa, jossa yritys luo laadukasta sisältöä asiakkaiden tavoittamiseksi ja sitouttamiseksi. Sivuston käyttäjät tekevät sitä todennäköisemmin ostoksia yrityksen kanssa, mitä arvokkaampaa tietoa heille onnistutaan johdonmukaisesti välittämään. 

Myös pienyritykset tulevat hyvän sisällön avulla huomatuksi suurempien joukossa. Artikkelistamme löydät neuvoja onnistuneen sisältöstrategian ja sisältömarkkinoinnin luomiseksi.

Lue lisää: Sisältömarkkinointi – PK-yrityksen keino erottautua

Me Domain247:llä teemme kaikkemme, että vaikeat termit tai teknologiahaasteet eivät ole asiakkaidemme huolena. Olemme paketoineet yrittäjille, harrastajille ja bloggaajille soveltuvia ratkaisuja, jotka voit tilata helposti, ja ovat yksinkertaisia käyttää.

Saat myös aina tukea asiakaspalvelustamme, mikäli mietit itsellesi sopivaa ratkaisua, esimerkiksi verkkosivuprojektia tai webhotellin valintaa koskien.

Artikkelin on julkaissut kotimainen Domain247-hostingpalvelu, josta löydät sopivan webhotellin itsellesi olet sitten harrastaja, bloggaaja tai yrittäjä. Palvelemme sinua 24/7. Kuulumme kotimaisen Moment Ventures -konsernin Yritys247-perheeseen, joka tarjoaa yrittäjien arkea helpottavia palveluita muun muassa rahoituksen ja perinnän parissa.