kevytyrittaja ja verkkokauppa

Kevytyrittäjä ja verkkokauppa – aloita verkkokauppayrittäjyys vaivattomasti

Moni aloitteleva yrittäjä miettii, onko kevytyrittäjä ja verkkokauppa toimiva yhdistelmä. Kynnys yrittäjäksi ryhtymisestä on madaltunut kevytyrittäjyyden myötä, joten myös verkkokaupasta haaveileva pääse nopeallakin aikataululla kiinni uuteen liiketoimintaan. Lue artikkelista, millä ehdoin se onnistuu, ja mitä kaikkea kevytyrittäjyyteen kuuluu ylipäänsä.

Kuka voi olla kevytyrittäjä?

Yleisesti ottaen kevytyrittäjänä laskuttaminen sopii useimmille toimialoille. Normaalisti kevytyrittäjille suunnattujen laskutuspalveluiden kautta laskutetaan omia tuotteita tai palveluita.

Kevytyrittäjyys on tullut suosituksi erityisesti keikka-, kausi- ja projektiluontoisten töiden laskutuksen parissa. Moni toimii kevytyrittäjänä sivutoimisesti, ansaiten lisää rahaa päätyön ohella.

Kevytyrittäjyyden hyödyt

Mikäli vielä pohdit, kantavatko siipesi yrittäjänä pidemmälle, kannattaa aloittaa vaivattomasti kevytyrittäjyydellä. Kevytyrittäjyys sopii hyvin esimerkiksi liikeidean testaamiseen. 

Kevytyrittäjän hyödyntämät laskutuspalvelut pitävät huolen, että verotus ja lakisääteiset maksut hoidetaan kuten pitääkin. Laskutuspalvelun kautta hoituu myös kirjanpito ja myyntisaatavien seuraaminen.

Muita kevytyrittäjyyden selkeitä hyötyjä ovat muun muassa:

  • Riskittömyys. Aloituskustannukset ovat yleensä olemattomat tai pienet ja maksat palvelusta vasta laskutuksen myötä.
  • Luotettavan palveluntarjoajan kautta saat käyttöösi turvallisen palvelun, eikä kirjanpidon tai verotuksen koukeroista tarvitse ottaa turhia huolia kannettavaksi. 
  • Kevytyrittäjyys tarjoaa vaivattoman tavan laskuttaa omasta sivutoimisesta työstä, mikäli teet päätoimisesti muuta.
  • Laskutuspalvelua voit hyödyntää silloin kun haluat. Itse ylläpito ei vaadi minkäänlaista työtä tai aiheuta kuluja.
  • Voit milloin tahansa päättää laskutuspalvelun käytön ja perustaa sen sijaan oman yrityksen, kuten toiminimen tai osakeyhtiön. Mikäli katsot, että koko yrittäjyys ei ollutkaan sinua varten, voit yksinkertaisesti lopettaa palvelujen tarjoamisen.

Kevytyrittäjä ja YEL

YEL-vakuutus tulee hankkia, mikäli työtulot ovat yli 8 261,71€ vuodessa. Pakollinen yrittäjävakuutus tulee siis hankkia, vaikka toimisit kevytyrittäjänä ilman y-tunnusta.

YEL-vakuutus tarjotaan uusille yrittäjille normaalia edullisemmin. Kevytyrittäjän saamasta palkasta vähennetään automaattisesti myös sairausvakuutusmaksut. Sekä YEL:n että sairausvakuutusmaksun saat vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa.

Miten kevytyrittäjä eroaa toiminimestä? 

Kun toimit kevytyrittäjänä ilman y-tunnusta, et voi toiminimen lailla vähentää hankinnoistasi arvonlisäveroa. 

Monet pakolliset hankinnat voidaan vähentää muilla keinoin, ja esimerkiksi matkakuluihin ja työhuonevähennykseen kevytyrittäjäkin on oikeutettu.

Muun muassa UKKO Kevytyrityksenä tai OP Kevytyrittäjänä saat kuitenkin itsellesi myös y-tunnuksen, joten hankintojen vähennykset onnistuvat normaalisti.

Laskutuspalvelu hoitaa kevytyrittäjän byrokratian

Normaalin käytännön mukaisesti laskutuspalvelun toiminta alkaa, kun asiakas maksaa laskun laskutuspalvelulle. Palvelu ottaa tällöin oman palvelumaksunsa laskun arvonlisäverottomasta hinnasta, ja vähentää sekä tilittää verot, YEL:n tai työnantajamaksut.

Suosituimpia laskutuspalveluita kevytyrittäjille ovat muun muassa:

  • Eezy Kevytyrittäjä
  • Eurocountor
  • Free.fi
  • FlexWork
  • Ukko.fi
  • Truster
  • 4works Basic
  • OP Kevytyrittäjä

Valitessasi palveluntarjoajaa, ei pelkkää palvelumaksua kannata tuijottaa, sillä varsinkin suosituimmilta laskutuspalveluilta löytyy kattavasti erilaisia lisäpalveluita ja oppaita oman kevytyrittäjyystoiminnan kehittämiseksi.

Myös palveluihin sisältyvissä vakuutuksissa voi olla isoja eroja.

Muutamat laskutuspalvelut tarjoavat sinulle mahdollisuuden jatkaa heidän kanssaan myös siinä vaiheessa, mikäli hankit y-tunnuksen eli siirryt kevytyrittäjästä yrittäjäksi. Näin tekevät esimerkiksi Ukko.fi, 4works ja FREE.fi. 

OP Kevytyrittäjyyteen y-tunnus kuuluu mukaan jo alun perin.

Laskutuspalvelu verkkokauppiaalle

Verkkokaupan perustaminen on yksi kiinnostavimmista tavoista hankkia tuloja, mutta osa laskutuspalveluista on rajannut juurikin tuotteiden myynnin palvelujensa ulkopuolelle.

Verkkokauppiaiden parissa suosittuja palveluita ovat ainakin UKKO Kevytyritys ja OP Kevytyrittäjä. Kerromme seuraavaksi lisää niiden kautta toimimisesta.

Voiko kevytyrittäjällä olla verkkokauppa?

Kyllä voi. Kevytyrittäjä voi toimia verkkokauppiaana esimerkiksi OP kevytyrittäjänä tai UKKO Kevytyrityksen myötä. Voit myydä verkkokauppasi kautta esimerkiksi omia tuotteita ja palveluita.

OP Kevytyrittäjänä saat samalla Y-tunnuksen itsellesi. Sen myötä sinusta tulee yksityinen elinkeinonharjoittaja, ja olet oikeutettu sen mukaisiin etuihin. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että voit vähentää yritykseesi liittyvät hankinnat verotuksessasi. 

Myös y-tunnuksella varustettu UKKO Kevytyritys yhdistää kevytyrittäjyyden helppouden ja toiminimiyrittäjän mahdollisuudet. Kevytyrityksen kautta on mahdollista myydä itsetehtyjä tuotteita, ja vähentää ostoja verotuksessa. 

Mitä voin myydä omassa verkkokaupassani?

Kun toimit verkkokauppiaana esimerkiksi y-tunnuksen omaavana OP Kevytyrittäjänä, on verkkokauppa-alustan valinta oma asiasi, mutta myytäviin tuotteisiin on tiettyjä ehtoja.

OP Kevytyrittäjänä voit myydä helpoiten itse tekemiäsi tuotteita ja palveluita, kuten esimerkiksi:

  • koulutukset
  • markkinointipalvelut
  • kurssit
  • IT-palvelut
  • puutyöt
  • käsityöt

OP Kevytyrittäjyyden myötä verkkokauppaa pitäviä ohjeistetaan myös huomioimaan seuraavaa:

  • Tuotemyyntiä voi tehdä ainoastaan suomalaisille asiakkaille ja yrityksille. 
  • Myytäväksi ei voi hankkia yli kolmen vuoden taloudellisella käyttöiällä olevia tuotteita, kuten työkoneita, autoja tai rakennuksia. 
  • Kevytyrittäjyydessä toteutetaan yhdenkertaista, maksuperusteista kirjanpitoa, jonka vuoksi varastoa ei voi ylläpitää. Varaston tulisi olla tyhjä tilikauden päätteeksi.

Miten laskutan verkkokaupan tuotteita ja palveluita kevytyrittäjänä?

OP Kevytyrittäjänä pystyt vastaanottamaan verkkokauppamaksuja käyttämästäsi verkkokauppa-alustasta suoraan omalle tilillesi. 

Saamasi verkkokauppamyynnit voit kirjata OP Kevytyrittäjä -palvelusta löytyvällä Käteistilitys-työkalulla. Saat saman työkalun avulla myös muut palvelun ulkopuolelta suoritetut myynnit kirjanpitoon, kuten korttimaksumyynnit.

Käteismyynniksi voit kirjata seuraavat tulot:

  • korttimaksut
  • käteismaksut
  • verkkokauppamyynnit Suomen sisällä
  • asiakkaan maksut suoraan tilillesi
  • tulot maksuvälityspalveluilta 

Maksuja voit tehdä useamman kerran kuukaudessa tai tilittää yhtenä summana kuukauden myynnit kerrallaan.

Ryhdy verkkokauppiaaksi – perusta WooCommerce-verkkokauppa

Lähtiessäsi perustamaan verkkokauppaa, tarvitset ensin itsellesi liiketoimintaasi hyvin kuvaavan domainin. Verkkotunnus eli domain on verkkosivusi nimi, jonka avulla sivustosi löydetään verkosta. 

Domainin kautta saat ammattimaisen sähköpostiosoitteen, ja se yksilöi myös muut palvelut.

Domain247:n domainhaun avulla pääset vertailemaan vapaita verkkotunnuksia, ja näet heti myös vapaana olevan verkkotunnuksen hinnan.

Varaa domain: Domainhaku

Valitse WordPress-webhotelli

WordPress on maailman suosituin alusta niin harrastajille kuin pienille tai suurille yrityksille. Domain247:n WordPress-paketit skaalautuvat tarpeesi mukaan, olipa kyse blogista, verkkosivustosta tai verkkokaupasta. Saat palvelustamme WordPressin kätevästi valmiiksi asennettuna ja optimoituna. 

Vain muutaman klikkauksen avulla saat WordPressiin asennettua WooCommercen, jonka avulla voit pyörittää helposti pientä tai isoa verkkokauppaa.

Tilaa: WordPress-webhotelli

WooCommerce -lisäosan asentaminen

WooCommerce on WordPress-alustan lisäosa, joka on tehty verkkokauppiaita varten. Lisäosa on ilmainen ja helppokäyttöinen, mistä johtuen se onkin yksi suosituimmista tavoista luoda verkkokauppa nykyään.

Lue lisää: Verkkokauppa-alustat tukevat tai tukahduttavat kaupankäyntiä – valitse oikein

Kun olet saanut WordPressin Domain247:n kautta valmiiksi asennettuna ja optimoituna, on seuraava askel WooCommerce-lisäosan asentaminen. Helpoiten asennat lisäosan ohjauspaneelista.

  • Klikkaa itsesi Lisäosat-sivulle.
  • Klikkaa Lisää uusi -painiketta.
  • Löydä hakukentän avulla WooCommerce.
  • WooCommerce -lisäosan ilmestyessä hakutuloksiin, klikkaa lisäosan kohdalla Asenna nyt.
  • Aktivoi lisäosa.
  • WooCommercen oman asennustyökalun ilmestyessä, etene ohjeiden mukaan.
  • WooCommerce-lisäosa on asennettu sivustollesi.

Tee sopimus maksunvälittäjän kanssa

Verkkokauppias saa erilaiset maksutavat käyttöönsä kahdella tavalla. Voit tehdä sopimuksen joko suoraan jokaisen maksutapatarjoajan kanssa tai käyttää maksunvälittäjää. 

Maksunvälittäjäksi kutsutaan palvelua, jonka kautta saadaan yhdellä sopimuksella laaja kirjo eri maksutapoja käyttöön. Palvelun tehtävänä on hoitaa maksuliikenne sinun ja asiakkaidesi välillä.

Listasimme alle muutamia suosittuja maksunvälittäjiä:

  • Stripe
  • Visma Pay
  • PayPal
  • BlueCommerce
  • Klarna Checkout
  • Paytrail

Kun maksutapasi ovat kunnossa ja kaikki verkkokauppasivuston osa-alueet toimintavalmiit, voit alkaa lisäämään tuotteitasi sekä aloittaa myynnit.

Kevytyrittäjä ja verkkokauppa -yhdistelmä on yksi mahdollisista vaihtoehdoista pienelle verkkokauppaliiketoiminnalle, tietyin ehdoin. Tällä yhtälöllä lähdet liikkeelle pienemmällä alkupanostuksella sekä byrokratialla, ja pääset kehittämään liiketoimintaasi suuremmatkin kulut kattavaksi toimijaksi.

Artikkelin on julkaissut kotimainen Domain247-hostingpalvelu, josta löydät sopivan webhotellin itsellesi olet sitten harrastaja, bloggaaja tai yrittäjä. Palvelemme sinua 24/7. Kuulumme kotimaisen Moment Ventures -konsernin Yritys247-perheeseen, joka tarjoaa yrittäjien arkea helpottavia palveluita muun muassa rahoituksen ja perinnän parissa.