webhotelli-arvostelu

Webhotelli-arvostelu – valintaan liittyvät ominaisuudet ja kriteerit

Läsnäolo verkossa on nykyään perusedellytys pienillekin yrityksille, mutta enää sinun ei tarvitse palkata IT-ammattilaisten armeijaa, jotta saisit verkkosivustosi teknisesti toteutettua. Webhotellit tarjoavat tarvittavan palvelintilan ja lisäpalvelut sivustoasi varten, mutta miten valita suuresta valikoimasta juuri itsellesi sopivin? Vaikuttaako päätökseesi lukemasi webhotelli-arvostelu, ystäväsi suositukset vai innokas myyjä?

Me halusimme tehdä valinnan sinulle hieman helpommaksi, joten avaamme tässä artikkelissa webhotellien erilaisia ominaisuuksia sekä kokemuksemme siitä, mihin kannattaa kiinnittää huomio, kun olet sopivaa webhotellia itsellesi kartoittamassa.

Hostingpalvelu mahdollistaa läsnäolosi verkossa

Yrityksesi verkkosivusto toimii sekä yrityksesi käyntikorttina että myymälänä. Olipa kyse uusinta tekniikkaa täynnä olevasta sivustosta tai käyntikorttisivusta yhteystietoineen, verkkosivusi antaa toiminnastasi sen tärkeän ensivaikutelman potentiaalisten asiakkaiden kohdatessasi sivustosi verkossa.

Onneksi toimivan ja kutsuvan verkkosivuston luomisen ei tarvitse enää olla kallista tai aikaa vievä projekti. Erilaisten hostingpalveluiden avulla niin bloggaajat kuin pienet ja suuret yrityksetkin voivat rakentaa palvelunsa verkkoon ja tulla sitä kautta näkyväksi uusille, potentiaalisille asiakkaille tai lukijoille.

Suosituin hostingpalveluiden muoto on webhotelli. Webhotellin avulla huolehdit siitä, että verkkosivustosi omaa teknisesti tarvittavat ominaisuudet, jotta palvelusi tiedot pysyvät turvassa ja sivustosi on ylipäänsä verkosta löydettävissä.

Webhotellin valinta – kuinka valita sopivin vaihtoehto?

Webhotellin voi suoraviivaisesti määritellä palvelintilaksi, jonka asiakas vuokraa palveluntarjoajalta. Webhotelleja vuokraavat yritykset tarjoavat tarvittavan infrastruktuurin, jonka avulla organisaatio tai pienyrittäjä voi julkaista oman verkkosivustonsa. Webhotelli-paketeista peritään yleensä toistuva kuukausimaksu, joka tarjoaa tilaajalle verkkotunnuksen, tallennustilan verkkosivulle sekä palvelimen, joka ohjaa vierailijat sivuillesi verkkoselaimen kautta.

Esimerkiksi Domain247:ssä valittavat laskutusjaksot ovat 3 tai 12 kk. Verkkotunnuksen laskutusjakso on aina vähintään 1 vuosi ja se laskutetaan samalla laskulla hostingpalvelun kanssa.

Tärkein tekijä palveluntarjoajaa ja webhotellia valittaessa on tietää tarkalleen, mitä yrityksesi sivusto tavoittelee. Suurin osa webhotelleja tarjoavista yrityksistä pystyy vastaamaan pyyntöihisi palvelun ominaisuuksia koskien, mutta vain jos osaat ilmaista tarpeesi verkkosivustoasi koskien. Verkossa kohtaamasi webhotelli-arvostelu tai webhotellien vertailut kertovat sinulle kyllä, mitä kaikkea on saatavilla, mutta ihan alkuun on tunnistettava sivustosi nykytila ja tavoitteet.

Sivuston kävijäliikenne ja webhotellin joustavuus

Pystyt kartoittamaan sopivimmat webhotelli-paketit itsellesi, kun tarkastelet seuraavia ominaisuuksia sivustoasi koskien:

  • toteutunut ja ennustamasi kävijäliikenne
  • palvelusi tietojen tilantarve (kuvat, dokumentit, sähköpostilaatikot)
  • tarvitsemasi lisäpalvelut (kriittiset ominaisuudet palvelussasi)
  • mahdolliset toiveesi ohjelmistokumppaneita koskien

Kun tiedät, millaisilla ominaisuuksilla varustettua webhotellia etsit, on helpompi valita sopivin palveluntarjoaja ja palvelupaketti. Muista valitessasi antaa arvoa myös valitsemasi palvelun joustavuuteen. Kun tarpeesi muuttuvat, palvelun päivittäminen esimerkiksi isompaan webhotelli-pakettiin tulisi olla vaivatonta.

Webhotellin tärkeimmät ominaisuudet ja lisäpalvelut

Webhotellin valinnassa on kustannusten lisäksi huomioitava useita ominaisuuksia, jotka määrittävät, mikä webhotelli palvelee tarpeitasi parhaiten. Käymme seuraavaksi läpi kokemuksemme mukaan niistä asiakkaan kannalta tärkeimmät läpi, ja avaamme konkreettisten esimerkkien avulla, miten sivustosi ominaisuudet vaikuttavat valintaasi.

Levytilan koko bloggaajalle, pienyrittäjälle tai kasvavalle verkkokaupalle

Levytilaa tarvitset muun muassa verkkosivustosi tiedostoja, kuvia sekä sähköpostilaatikoita varten. Blogi ei yleensä vie paljon levytilaa, joten webhotelli-paketti, jossa levytilaa on 2 GB, riittää mainiosti pienyrittäjälle sekä bloggaajalle, jonka kuvien käyttö on normaaliin luokiteltavissa. Pienyrittäjän levytilaa vie todennäköisesti eniten sähköpostit.

Mikäli tarvitset sähköpostilaatikoita enemmän kuin viisi, kannattaa valita webhotelli, jossa levytila on suurempi. 5 GB:n levytila tarjoaa sinulle jo huomattavasti enemmän tilaa palvelusi kuville, muulle medialle sekä sähköposteille. Tilaa on riittävästi, vaikka sähköpostilaatikoita olisi useampia.

10 GB:n levytilaan sisällytät kätevästi myös useita tietokantoja, esimerkiksi yrityksen hallintajärjestelmän asiakas- ja tuotetietoineen, joten tämä vaihtoehto vastaa hyvin verkkokaupan tarpeisiin. Lisäksi tämän suuruiseen levytilaan mahtuu jo huomattavasti enemmän kuvia, videoita, dokumentteja, sähköposteja tai muuta omaan sivustoosi ja sen palveluihin kuuluvaa aineistoa.

Liikennöinti

Liikennemäärään lasketaan kaikki webhotellissa tapahtuva verkkoliikenne sivuston ja kävijöiden välillä, mukaan lukien sähköpostiliikenne sekä SFTP-tiedonsiirto, jota todennäköisesti tarvitset tiedostojen siirtämiseksi palvelimelle. Suurin eroavaisuus pienellä ja isolla sivustolla on kävijäliikenteen sekä ladattavien aineistojen (esim. kuvien) määrä.

Monet webhotellit tarjoavat pienemmälle sivustolle liikennöintipaketin, joka on kooltaan vain 15-50 GB/kk. Kun jätät pienimmät vaihtoehdot väliin, ja valitset esimerkiksi 100 GB/kk liikennöintiä sallivan webhotelli-paketin, huolehdit siitä, että verkkoliikenne sujuu aloittaessasi liiketoimintaasi verkossa, mutta samalla paketti mahdollistaa myös sivustosi kasvamisen ilman ongelmia. Rajaton liikennöinti taas takaa sen, että tarpeesi on katettu, vaikka tavoitteesi sivuston kehityksen ja liikenteen suhteen olisivat suuremmatkin.

Webhotellin suorituskyky

Webhotellin suorituskyky määrittää millaisia prosesseja verkkosivuilla voi suorittaa. Mitä parempi suorituskyky on, sitä varmemmin ehkäiset sivuston ruuhkautumisen, vaikka käyttäjiä olisi samanaikaisesti blogissasi tai verkkokaupassasi useampia.

Parempi suorituskyky sallii esimerkiksi verkkosivustolla toteutetut tietokantahaut ja parantaa asiakkaan käyttökokemusta. Hyvästä suorituskyvystä on hyötyä, kun verkkosivustollasi tapahtuu monta asiaa samanaikaisesti. Sivuston käyttö ei hidastu, vaikka suositussa blogissasi olisi paljon kävijöitä kerralla tai verkkokaupassasi useita asiakkaita samanaikaisesti.

Varsinkin WordPress-julkaisuohjelmalla tuotettujen sivustojen nopeuteen vaikuttaa webhotellin palvelinohjelmisto. LiteSpeed on juuri WordPress-ympäristöihin optimoitu huippunopea vaihtoehto, joka tiputtaa sivuston latausajan murto-osaan perinteisestä.

Tarkasta lisäpalveluiden hinnoittelu

Monet webhotelleja tarjoavat yritykset kohdentavat eri asiakasryhmille palvelupaketteja, joista löytyvät perusominaisuudet, mutta tarpeelliset lisäominaisuudet saattavatkin olla maksullisia. On tärkeää tarkastaa riittävätkö nämä perusominaisuudet sinulle, ja kuinka ominaisuuksien päivittäminen mahdollisen kasvun myötä tapahtuu.

Useilla palveluntarjoajilla on rajoituksia esimerkiksi sähköpostilaatikoiden, tietokantojen ja domainien määrässä. Jokaisen lisäpalvelun erikseen ostaminen voi nostaa kuukausihinnan yllättävän suureksi.

Asiakkaan kannalta paras vaihtoehto on se, että rajoitetut ominaisuudet ovat vähäisiä ja valinnan sopivan webhotelli-paketin tiimoilta voi tehdä vain muutaman oleellisimman ominaisuuden kannalta. Tarpeiden kasvaessa, asiakas voi vaihtaa kätevästi isompaan liiketoimintaan soveltuvaan palvelupakettiin, jossa kasvua tukevat palvelun ominaisuudet jo löytyvät, ilman erillisiä lisämaksuja.

Webhotelli-arvostelut kertovat: asiakaspalvelu on osa sujuvaa kokonaisuutta

Vaikka sopivimman webhotellin valinnassa tekniset seikat ovat tärkeitä, nousee kokemusten mukaan asiakastuen ja yhteistyön sujuvuus suureen roolin, kun tehdään lopullista päätöstä palveluntarjoajasta. Parhaat webhotellit tarjoavat monipuolista asiakaspalvelua sekä hyvän tavoitettavuuden, ja ne täydentävät asiakastukeaan myös tietopankilla, joka mahdollistaa palvelun käyttäjälle ratkaisujen löytämisen nopeasti.

Hallintapaneelin avulla ylläpidät webhotelliasi ja seuraat toimivuutta

Webhotelli-arvostelut nostavat monesti valintakriteereihin myös hallintapaneelin helppokäyttöisyyden. Hallintapaneeli on työkalu, jolla palvelun käyttäjä pystyy itse ylläpitämään omaa webhotelliaan, seuraamaan palvelun toimivuutta, hallitsemaan eri toiminteita ja tarkastelemaan tilastoja. Hallintapaneelin kautta hoidat kätevästi muun muassa:

  • sähköpostitilien hallinnointia (lisääminen ja poistaminen)
  • tiedostojen, tietokantojen, verkkotunnusten ja ohjelmistojen hallintaa
  • resurssien seurantaa (levytila/liikennöinti)

Hallintapaneelin kautta pystyt myös hallitsemaan verkkotunnuksen eli domainin nimipalvelinta. Tarvitset pääsyä nimipalvelimen tietoihin esimerkiksi sivuston omistajuuden varmistamisen yhteydessä.

Maailman käytetyin hallintapaneeli on cPanel. Kun valitset webhotellin, joka käyttää maailman suosituinta työkalua, varmistat, että myös hallintapaneelin kehitykseen, toimivuuteen ja tukeen panostetaan jatkossakin.

Hyvin hoidettu tietoturva näkyy palvelusi käyttäjäkokemuksessa

Webhotellin käyttämät tietoturvaratkaisut ovat oleellinen osa myös sinun verkkoliiketoimintaasi. Asiantunteva palveluntarjoaja huolehtii siitä, että mahdollisia hyökkäyksiä vastaan on varauduttu älykkään teknologian omaavalla palomuurilla ja palvelimien suojaaminen toteutettu esimerkiksi koneoppimista hyödyntävällä tietoturvapalvelulla, joka on monitasoinen tietoturvaratkaisu vihamielistä liikennettä vastaan.

Hyvien tietoturvaratkaisujen myötä palvelusi vierailijat tai verkkokauppasi ostajat pystyvät toimimaan sivullasi turvallisesti ja sujuvasti. Esimerkiksi webhotellin tarjoama kaksivaiheisen tunnistautumisen mahdollisuus varmistaa, että sivustollesi ei pysty kirjautumaan, mikäli käyttäjätiedot on saatu epärehellisin keinoin käyttöön. Yksi tietoturvaan liittyvä tekijä on myös kotimaisuus. Kun webhotellisi konesalit sijaitsevat Suomessa, tarkoittaa se sitä, että palvelusi tiedot säilytetään Suomessa.

Webhotelli on palvelukokonaisuus, joka tuo parhaimmillaan tarvitsemasi tuen verkkosivustosi kautta toteuttamaasi liiketoimintaan. Palvelu tarjoaa käyttöösi ominaisuuksia, joilla voit parantaa asiakkaiden tai vierailijoiden käyttökokemusta sivuillasi, joten sillä on merkittävä rooli palvelusi menestymisessä. Kartoita siis tarpeesi huolella, ja anna tarvittaessa potentiaalisen palveluntarjoajan auttaa sinua sopivan palvelupaketin valinnassa.

Artikkelin on julkaissut kotimainen Domain247-hostingpalvelu, josta löydät sopivan webhotellin itsellesi olet sitten harrastaja, bloggaaja tai yrittäjä. Palvelemme sinua 24/7. Kuulumme kotimaisen Moment Ventures -konsernin Yritys247-perheeseen, joka tarjoaa yrittäjien arkea helpottavia palveluita muun muassa rahoituksen ja perinnän parissa.