mikä on webhotelli

Mikä on webhotelli? – näissä asioissa verkkosivustosi koti palvelee sinua

Edit: 19.7.2023 päivitetty linkkejä

Webhotelliksi kutsutaan palvelintilaa, jonka tarvitset julkaistaksesi verkkosivustosi tai verkkosovelluksesi Internetissä. Siellä asuvat kotisivut, blogit, verkkokaupat ja muut netissä toimivat ohjelmistot. Rekisteröityessäsi webhotellin asiakkaaksi, vuokraat tilaa fyysisestä palvelimesta, johon voit tallentaa kaikki verkkosivustosi toimimiseen tarvittavat tiedostot ja tiedot. Mikä on webhotelli? -kysymyksen vastauksiin saatetaan toisinaan sekoittaa myös verkkotunnukseen eli domainiin liittyviä seikkoja, vaikka verkkotunnus itsessään tarkoittaa eri asiaa.

Alla olevan tiiviin tietopaketin kautta pääset vierailemaan webhotellien maailmaan, ja ymmärrät paremmin, mitä tällainen kokonaisuus palveluna sisältää. Selvennämme artikkelissa myös verkkotunnuksen, hostingpalvelun ja webhotellin eroja.

Mikä on domain eli verkkotunnus?

Tutustutaan ensin domainiin. Verkkotunnus on nettisivustosi osoite, jonka verkkosivuasi etsivät ihmiset kirjoittavat selaimen URL-palkkiin vieraillakseen sivustollasi. Internet voidaan kuvata valtavaksi tietokoneiden verkoksi, jossa jokainen tietokone tunnistetaan IP-osoitteiden kautta. IP-osoitteet ovat pisteillä erotettujen numeroiden yhdistelmiä. Tietokoneilla ei ole ongelmaa tunnistaa tai muistaa näitä numeroyhdistelmiä, toisin kuin meillä ihmisillä. Tämän ongelman ratkaisemiseksi keksittiin verkkotunnukset eli domainit.

Kun haluat käydä verkkosivustolla Internetissä, sinun ei tarvitse kirjoittaa numerosarjaa löytääksesi etsimäsi sivuston. Sen sijaan kirjoitat URL-palkkiin helposti muistettavan verkkotunnuksen kirjaimin, esimerkiksi domain247.fi .

Lue asiantuntija-artikkelista vielä tarkemmin, mitä termit tarkoittavat >>

Webhotelli on yksi hostingpalveluiden muodoista

Verkkosivujen rakentamiseen tarvitset sekä verkkotunnuksen että hostingpalvelun. Hostingpalveluita tarjoavat yritykset varaavat palvelimelta tilaa verkkosivustojen tietojen tallentamiseksi eli ne isännöivät niin yksityisten bloggaajien kuin yritystenkin verkkosivustoja. Hostingpalvelun avulla verkkosivuston sisältämät tiedostot, kuten kuten kuvat ja koodi ovat nähtävissä verkossa. Jokainen verkkosivusto, jossa olet koskaan käynyt, on palvelimella.

Webhotelli on yksi tärkeimmistä hostingpalveluiden muodoista. Hostingpalveluihin erikoistuneet yritykset tarjoavat erilaisia webhotelli-paketteja asiakkaille, joista asiakas voi valita ominaisuuksiltaan oman sivustonsa isännöintiin sopivimman palvelupaketin. Yksinkertaisimmin Mikä on webhotelli? -kysymykseen voidaan kuitenkin vastata määrittelemällä webhotelli palvelintilaksi, jonka asiakas ostaa palveluntarjoajalta.

Palvelimeksi kutsutaan tietokonetta, joka yhdistää muut verkkokäyttäjät sivustoosi mistä päin maailmaa tahansa. Tarjoamalla joustavasti palvelintilaa erilaisten webhotelli-palvelupakettien muodossa, pystytään vastaamaan asiakkaiden sivustojen vaihteleviin tarpeisiin aina pienistä käyntikorttisivuista suurien verkkokauppojen kävijäliikenteen mahdollistamiseen asti.

Domain ja webhotelli mahdollistavat yhdessä verkkosivusi toiminnan

Domain ja webhotelli ovat siis kaksi erilaista palvelua. Ne tekevät kuitenkin yhteistyötä verkkosivustojen toiminnan mahdollistamiseksi. Webhotelli on paikka, jossa kaikki verkkosivustosi tiedostot elävät. Se on kuin koti verkkosivustollesi. Voit ajatella asian niin, että domain on kotisi osoite ja webhotelli todellinen rakennus, joka osoitteen päästä löytyy.

Kun joku kirjoittaa verkkotunnuksesi selaimeen, verkkotunnus käännetään webhotellisi hallinnoiman tietokoneen IP-osoitteeksi. Tämä tietokone sisältää verkkosivustosi tiedostot, ja se lähettää nämä tiedostot takaisin käyttäjien selaimille.

Webhotelleja tarjoavat yritykset ovat erikoistuneet juuri verkkosivustojen tallentamiseen ja palvelemiseen. Verkkotunnusten massiivinen osoitekirja päivittyy jatkuvasti, ja jokaisen verkkotunnuksen takana on verkkosivustoasi isännöivän palvelun osoite, joka tallentaa verkkosivuston tiedostot.

Ilman domainia ihmiset eivät voi löytää verkkosivustoasi, ja ilman palvelintilaa et voi rakentaa verkkosivustoa. Siksi useat toimijat tarjoavat sekä verkkotunnusten rekisteröimisen että palvelintilaa sisältäviä webhotelli-paketteja yhdessä samassa palvelussa.

Voinko siirtää verkkotunnukseni?

Webhotelleja vuokraavat yritykset tarjoavat mahdollisuuden sekä perustaa uuden verkkotunnuksen että olemassa olevan domainisi siirtämisen heidän palveluidensa alle. Kun olet valinnut verkkosivustollesi sopivan webhotellin, sinun on päivitettävä verkkotunnuksesi asetukset ja osoitettava se kyseisen verkkopalvelun tarjoajalle.

Olemassa oleva verkkotunnuksesi on mahdollista siirtää uuden webhotellin alle, sillä domainin rekisteröijänä sinulla on oikeus käyttää verkkotunnusta ja siirtää se minne haluat. Palveluiden hallinta ja uudistaminen on paljon helpompaa, kun kaikki tapahtuu saman hallinnoinnin alla.

Tarkista onko haluamasi domain vapaana ja varaa se >>

Erilaiset hostingmuodot

Hostingpalveluiden sisällä on erilaisia verkkoisännöinnin muotoja. Nämä tavat eroavat toisistaan palvelimelle käytetyn tekniikan, hallinnointimahdollisuuksien sekä tarjolla olevien lisäpalveluiden osalta. Listasimme alle muutamia tämän hetken suosituimmista isännöinnin muodoista.

Jaettu hostingpalvelu – hostingmuotona webhotelli

Suosituin verkkoisännöinnin muoto on jaettu hostingpalvelu. Tämän kategorian alle kuuluvat webhotellit. Jaettu hostingpalvelu on kustannuksiltaan edullinen, sillä sivustoasi isännöi tällöin palvelin, joka jaetaan muiden verkkosivustojen kanssa. Palveluun liitettävien muiden ominaisuuksien (esimerkiksi levytila, liikennöinti, suorituskyky) myötä tämä ratkaisu palvelee erinomaisen hyvin sekä pienempiä että alati kasvavia verkkosivustoja.

Ylläpidetty WordPress-hosting

Ylläpidetyksi WordPress-hostingiksi kutsutaan palvelua, jossa palveluntarjoaja on optimoinut palvelimen asetukset WordPress-alustoille. Palvelu pitää myös WordPress-asennuksesi ajan tasalla, mikä auttaa suojaamaan sivustoasi mahdollisilta tietoturvauhkilta.

Pilvipohjainen hostingpalvelu

Pilvipohjainen hostingpalvelu viittaa melko uuteen hosting-tekniikkaan, jonka avulla sadat yksittäiset palvelimet voivat toimia yhdessä. Laaja palvelinverkko mahdollistaa aina kasvun, joten myös tämä muoto sopii kasvuun tähtääville verkkosivustoille.

Virtual Private Server (VPS)

VPS on vain yksi fyysinen palvelin, mutta se toimii kuten useammat erilliset palvelimet yhdessä. VPS on välimuoto jaetun isännöinnin ja dedikoidun palvelimen välillä. VPS:n avulla vältät kuitenkin dedikoidun palvelimen korkeat kustannukset.

Dedikoitu palvelin

Kun sinulla on käytössäsi oma palvelin, tarkoittaa se, että vuokraat yhden fyysisen palvelimen hostingpalveluita tarjoavalta yritykseltä. Tämä tarkoittaa myös korkeampia kustannuksia. Saat halutessasi täyden hallintamahdollisuuden kaikkeen, mikä sopii erityisesti yrityksille, jotka käsittelevät suuria määriä erityisen arkaluontoisia tietoja ja omaavat merkittävän läsnäolon verkossa.

Valintana webhotelli – suosituin palvelee monipuolisesti eri tarpeita

Mikäli päädyit valinnassasi suosituimpaan verkkoisännöinnin muotoon eli jaettuun hostingiin, olet valinnut webhotellin. Sopivaa webhotelli-pakettia valitessa riittää, kun tunnistat, mitä verkkosivustollasi tavoittelet. Ominaisuudet, jotka määrittelevät webhotellin valikoimasta juuri sinulle sopivimman vaihtoehdon, ovat ennustamasi kävijäliikenne, palvelusi tietojen tilantarve sekä mahdolliset toiveesi ohjelmistokumppaneita koskien.

Tutustu millaiset verkkosivut pienyrittäjän kannattaa perustaa >>

Meiltä saat käyntikorttityyppisen yhden sivun verkkosivun 150 eurolla >> 

Mikä on webhotelli, joka sopii tarpeisiini?

Webhotelleja tarjoavat yritykset ovat jo tehneet työn puolestasi, ja miettineet valmiiksi sopivia palvelupaketteja erilaisten kohderyhmien tarpeisiin. Asiakkaan tarpeen mukaan muuttuvia elementtejä webhotelleissa ovat esimerkiksi levytila, liikennöinti sekä suorituskyky. Näiden lisäksi sinun on asiakkaana hyvä miettiä palveluntarjoajan muitakin ominaisuuksia.

Mikäli sinulla on jo verkkosivusto ja haluat vaihtaa palveluntarjoajaa sekä siirtää samalla verkkotunnuksesi, on hyvä tarkistaa, kuinka helppo kyseinen prosessi on. Myös palvelun joustavuus on tärkeä seikka, sillä verkkosivustosi kasvaessa on ihanteellista, että voit päivittää webhotellisi isommaksi vain muutamalla klikkauksella.

Yhä useampi verkkosivusto rakennetaan WordPress-sivustoksi. Mikäli kyseinen alusta on sinullekin mieleinen, tutkithan ennakkoon, löytyykö palvelupaketeista jo valmiiksi kyseisen alustan käyttäjälle räätälöity webhotelliratkaisu. Myös hallintapaneelin ominaisuudet ovat monelle yksi tärkeistä ominaisuuksista. Sen avulla hallitset verkkotunnuksia, sähköpostilaatikoita, asennat ohjelmia (kuten WordPress) sekä teet varmuuskopiot ja tarkastelet sivustosi statistiikkaa. Suosituin hallintapaneeli on tällä hetkellä cPanel-sovellus.

Tilaa WordPress webhotelli >>

Tilaa perinteinen webhotelli >>

Asiantunteva tuki on tarpeen myös webhotellissa

Valitessasi itsellesi sopivaa webhotellia, ovat monet yritykset samalla linjalla hinnoittelun sekä webhotelli-pakettien sisällön suhteen. Yksi merkittävimmistä erottavista tekijöistä on asiakaspalvelu.

Jonakin päivänä edessäsi on yllättävä tilanne, jolloin tarvitset esimerkiksi teknisiä tietoja tai verkkosivustosi toimii jostain syystä hitaasti. Silloin asiantunteva asiakaspalvelu sekä hyvä tavoitettavuus on sinulle ensiarvoisen tärkeää, joten ota jo ennakkoon selville, miten asiakaspalvelua on tarjolla. Hyvä webhotelli tarjoaa parhaimmillaan sinulle teknisen toteutuksen lisäksi myös tarvitsemasi tuen verkkoliiketoimintaasi varten.

Artikkelin on julkaissut kotimainen Domain247-hostingpalvelu, josta löydät sopivan webhotellin itsellesi olet sitten harrastaja, bloggaaja tai yrittäjä. Palvelemme sinua 24/7. Kuulumme kotimaisen Moment Ventures -konsernin Yritys247-perheeseen, joka tarjoaa yrittäjien arkea helpottavia palveluita muun muassa rahoituksen ja perinnän parissa.